УКРАЇНСЬКОЮ
РУССКИЙ
ENGLISH
Фото України - Пам'ятки України в фотографіяї

Статьи об Украине

Чарівний Дністер

Дністер – найдовша (1362 км) річка України, що починається і закінчується на її теренах. Вона народжується на Львівщині у передгір’ї Карпат на висоті майже 900 м біля кордону з Польщею. Блакитна звивиста стрічка Дністра перетинає на своєму шляху ледь не третину областей країни та сусідні Молдову з Придністров’ям. У пониззі ріка утворює найбільший у північному Причорномор’ї Дністровський лиман (довжиною 40 км, шириною до 12 км), відокремлений від моря косою Бугаз.

Долина Дністра, особливо у середній течії, являє собою нагромадження мальовничих ландшафтів, що з калейдоскопічною швидкістю змінюють один одного майже за кожним наступним закрутом річища. Фантастичної краси краєвиди (див. стор.2) не тільки тішать око, вражають уяву і змушують затамувати подих, а й в змозі задовольнити різноманітні найвибагливіші смаки допитливих. Безліч природних (ботанічних, геологічних, палеонтологічних, спелеологічних), археологічних, культурних та історичних пам’яток можна зустріти, мандруючи долиною Дністра.

Гірські породи, що складають стрімкі береги ріки, висота яких інколи сягає 150 м, ретельно зберігають літопис цього краю за останні більш ніж півмільярда років. Один з багатьох геологічних еталонних розрізів (стратотипів) палеозою розташований біля села Нагоряни, що на Винничині. Тут неподалік від Могиліва-Подільського, де Дністер приймає ледь не останню свою значну ліву притоку-річку Лядову, над нагорянськими верствами, як вартові вишикувалися міцні скелі. Їх довершують добре видимі здалеку майже білі вапняки крейдового періоду, що височать над Дністром і Лядовою. У вапняках є кілька печер-гротів, частину з яких утворила сама природа, а решта з’явилася ще у незапам’ятні часи завдяки зусиллям людини.

Закрут Дністра біля Нагорян і оточуюча місцевість – один з наймальовничіших краєвидів України.


Володимир-Волинський. Вивіска монастиря, Волинська область, Монастирі
Володимир-Волинський. Вивіска монастиря, Волинська область, Монастирі
Яремче. Порожисте річище верхньої течії річки Прут, Івано-Франківська область, Ріки
Яремче. Порожисте річище верхньої течії річки Прут, Івано-Франківська область, Ріки
Сутиски. В’їзна брама і сторожка садиби Гейденів, Вінницька область, Маєтки
Сутиски. В’їзна брама і сторожка садиби Гейденів, Вінницька область, Маєтки




2004-2024 © Андрій Івченко
Всі матеріали охроняються законом України "Про авторське право і суміжні права". Копіювання та відтворення будьяких матеріалів з даного веб-сайту можливо лише з письмового дозволу автора