УКРАЇНСЬКОЮ
РУССКИЙ
ENGLISH
Фото України - Пам'ятки України в фотографіяї

Статьи об Украине

Річка Случ

Річка Случ

В Україні багато цікавих і легко впізнаних річок. Деякі з них ідентифікуються завдяки неповторним природним умовам, деяким на пригоді стають історичні події пов’язані з водотоком, а інколи річка безпомилково пов’язується з містом, містечком чи селом на її берегах, або, навіть, з окремою архітектурною пам’яткою. Серед річок, що може приміряти на себе будь-яку з перерахованих ознак до впізнання є досить невеличка за українськими мірками Случ. Вона починається в Теофіпольському районі на Хмельниччині, витікаючи з невеликого озера поблизу с. Червоний Случ. І хоча звідси до Дніпра, куди згодом потрапляють случанські води, навпростець близько трьохсот кілометрів, природа для своїх поверхневих вод, на щастя, вибирає більш складні і привабливіші шляхи, ніж людина для рукотворних каналів. Загальна довжина Случі складає 451 км (відстань автошляхом між Києвом і Одесою) – це вісімнадцятий показник за протяжністю серед річок України, а за площею басейну (13.8 тис.км2) вона посідає місце у третьому десятку. Але є показник за яким Случ передує серед інших подібних водотоків країни – це найдовша річка України четвертого порядку (до Дніпра її води потрапляють спочатку у Горинь, а потім у Прип’ять).

Береги Случі та її припливів (Тня, Бобер, Ікопоть, Хомора, Корчик та ін.) здавна вкриті цікавими природними, історичними та архітектурними пам’ятками. Серед них замок-фортеця князів Острозьких в Старокостянтинові, шикарний садибний маєток у Самчиках, руїни замків-фортець на високих скелях у Новоград Волинському, Корці та Губкові.

Але найбільш привабливу, а інколи перехоплюючу подих, атракцію вправляють природні пам’ятки створені самою річкою. Більшу частину свого шляху до Горині води Случі вели запеклу боротьбу з цупкими, здавалося б вічними, кристалічними породами Українського щита. Завдяки цьому протистоянню у верхній і середніх течіях річки з’явилася V-подібна (в середньому півкілометрова завширшки) долина з безліччю мальовничих куточків. В Старому Острополі на Хмельниччині (див. фото)річка впоралася з потужним виходом кристалічних порід, складеного гранітами і мігматитами житомирського комплексу (що утворилися 2 млрд. років тому), мальовничо розкидавши їх брили по берегах і річищу. Подібні протерозойські породи в якості будматеріалів використовувала Случ у м. Новоград-Волинський на Житомирщині, вирізуючи і шліфуючи стрімкі гранітні скелі, та на східній Рівненщині створюючи фантастично мальовничу "Надслучанську Швейцарію" з Соколиними скелями.

На жаль подібна мистецька діяльність річки в минулому – за останні століття в річищі Случі створено близько 220 водосховищ та ставків, що повністю зарегулювали стік та створили сприятливі умови для водопостачання та рибальства. Нам лише залишається милуватися творами природного митця-монументаліста і намагатися не паплюжити цієї краси заради самоповаги і майбутніх поколінь.


Київ, Київ Місто, Міста
Київ, Київ Місто, Міста
Заповідник Кам’яні Могили. Заповідні маки, Донецька область, Природні заповідники
Заповідник Кам’яні Могили. Заповідні маки, Донецька область, Природні заповідники
Шешори. Долина річки Пістинка права притока Прута, Івано-Франківська область, Ріки
Шешори. Долина річки Пістинка права притока Прута, Івано-Франківська область, Ріки



Экофинанс

Отписаться от платных услуг экофинанс.

vk.com


2004-2024 © Андрій Івченко
Всі матеріали охроняються законом України "Про авторське право і суміжні права". Копіювання та відтворення будьяких матеріалів з даного веб-сайту можливо лише з письмового дозволу автора