УКРАЇНСЬКОЮ
РУССКИЙ
ENGLISH
Фото України - Пам'ятки України в фотографіяї

Статьи об Украине

Перша тонна руди

Перша тонна руди

В Україні багато пам’ятників на честь нелегкої і важливої для суспільства шахтарської праці. Той, що на обкладинці цього числа журналу встановлено на площі, що завершує широкий проспект Ентузіастів – головну вулицю міста Дніпрорудного, розташованого неподалік Каховського водосховища. Це одне з наймолодших індустріальних міст Запорізької області. Воно засноване в 1961 р. (статус міста надано в 1970 р.) для розробки багатих родовищ Білозерського залізорудного району. Першу руду на копальнях Дніпрорудного видобуто 26 серпня 1967 р. Наступного року, на честь цієї події, відкрито пам’ятник (архітектор В. Шишков). Він являє собою стрімкий 16-метровий пілон, складений з залізобетонних блоків, що імітують брили руди. На висоті п’яти метрів назавжди застигла шахтарська вагонетка, заповнена першою запорізькою рудою.

Запорізька область займає третє місце в Україні (після Дніпропетровської і Полтавської) по розвіданих запасах залізної руди. Щорічно на копальнях міста Дніпрорудне видобувається понад 3 млн. тон цієї важливої сировини. Потяг, заповнений запорізькою рудою, що видобута за рік, простягнувся б через усю Україну з заходу на схід. А це лише тільки 3% від усієї залізної руди, що видобувається у нашій країні.


Ужгород. Парадний фасад філармонії, Закарпатська область, Храми
Ужгород. Парадний фасад філармонії, Закарпатська область, Храми
Соледар. Соляна пальма, Донецька область, Музеї
Соледар. Соляна пальма, Донецька область, Музеї
Любомль. Ківорій Миколаївська церкви, Волинська область, Храми
Любомль. Ківорій Миколаївська церкви, Волинська область, Храми




2004-2024 © Андрій Івченко
Всі матеріали охроняються законом України "Про авторське право і суміжні права". Копіювання та відтворення будьяких матеріалів з даного веб-сайту можливо лише з письмового дозволу автора