УКРАЇНСЬКА
РУССКИЙ
ENGLISH
Фото Украины - Достопримечательности Украины в фотографиях

Статьи об Украине

Тиса – прикраса Закарпаття

Найпотужніша водна артерія Закарпаття – ріка Тиса починається на південно-західних схилах Українських Карпат. Це найбільший приплив Дунаю (довжиною 966 км), який зароджується на теренах України (довжина у межах країни – 201 км), а далі плине Румунією, Угорщиною та Югославією. На відміну від переважної більшості річок у Тиси немає витоку – формально її початок фіксується неподалік від міста Рахова, при  злитті 50-кілометрової Чорної Тиси (що починається на схилах пасма Свидовець) і майже 20-кілометрової Білої Тиси (що витікає з Рахівських гір, майже на кордоні з Румунією). За кілька кілометрів після свого початку вузька інколи ущелиноподібна і надзвичайно мальовнича долина Тиси перетинає село Костилівку, де на протилежних берегах немов вартові чатують дві урвисті двадцятиметрові скелі з цупких палеозойських кристалічних (див. фото). Хрести, що встановлені на їх вершинах за місцевою легендою нагадують про жалісну і трагічну історію кохання карпатських Ромео та Джульєтти. Батьки не дозволили побратися Івану і Марічці, що щиро кохали одне одного і молоді разом кинулися зі скель по різні боки Тиси в річку, що навіки поєднала їх серця і душі. За кілька кілометрів від скель Закоханих річище Тиси щільно притискається до стрімкого правого берегу. Це місце ще в далекому 1887 р. вирахували за центр Європи і відмітили пам'ятним знаком-обеліском.

За декілька кілометрів стрімкої течії Тиса перетворюються на природний кордон між Україною і Румунією. Далі на її берегах поставатимуть міста і містечка, цікаві природні місцини. Річище Тиси навпростець перетне Солотвинський соляний масив з численними копальнями, сіль з яких саме річкою колись перевозили до Європи. Ще далі у межах Верхньотисинської улоговини Тиса почергово прийме води своїх основних українських припливів (Тересви, Тереблі, Ріки) і прорветься через ланцюг Вулканічного хребта на широкі простори Закарпатської низовини. Річище пролягатиме поруч з найдавнішим поселенням на теренах України (Королеве), дбайливо оминатиме Чорну гору з руїнами Виноградівської фортеці і ще двічі межуватиме Україну з іншою країною – Угорщиною.


Дешковица. Храмовые тайны на замке, Закарпатская область, Храмы
Дешковица. Храмовые тайны на замке, Закарпатская область, Храмы
Житомир. Широкая гладь Тетерева, Житомирская область, Реки
Житомир. Широкая гладь Тетерева, Житомирская область, Реки
Заповедник Каменные Могилы. Гранитная красота, Донецкая область, Геологические достопримечательности
Заповедник Каменные Могилы. Гранитная красота, Донецкая область, Геологические достопримечательности


карта Киева погода в Киеве фотографии Киева

Http://golovalab.ru

http://golovalab.ru

golovalab.ru


2004-2024 © Андрей Ивченко
Все материалы на данном сайте охраняются законом Украины "Про авторське право і суміжні права". Копирование и воспроизведение любых материалов с данного сайта возможно только с письменного разрешения автора