УКРАЇНСЬКА
РУССКИЙ
ENGLISH
Фото Украины - Достопримечательности Украины в фотографиях

Статьи об Украине

Тиса – прикраса Закарпаття

Найпотужніша водна артерія Закарпаття – ріка Тиса починається на південно-західних схилах Українських Карпат. Це найбільший приплив Дунаю (довжиною 966 км), який зароджується на теренах України (довжина у межах країни – 201 км), а далі плине Румунією, Угорщиною та Югославією. На відміну від переважної більшості річок у Тиси немає витоку – формально її початок фіксується неподалік від міста Рахова, при  злитті 50-кілометрової Чорної Тиси (що починається на схилах пасма Свидовець) і майже 20-кілометрової Білої Тиси (що витікає з Рахівських гір, майже на кордоні з Румунією). За кілька кілометрів після свого початку вузька інколи ущелиноподібна і надзвичайно мальовнича долина Тиси перетинає село Костилівку, де на протилежних берегах немов вартові чатують дві урвисті двадцятиметрові скелі з цупких палеозойських кристалічних (див. фото). Хрести, що встановлені на їх вершинах за місцевою легендою нагадують про жалісну і трагічну історію кохання карпатських Ромео та Джульєтти. Батьки не дозволили побратися Івану і Марічці, що щиро кохали одне одного і молоді разом кинулися зі скель по різні боки Тиси в річку, що навіки поєднала їх серця і душі. За кілька кілометрів від скель Закоханих річище Тиси щільно притискається до стрімкого правого берегу. Це місце ще в далекому 1887 р. вирахували за центр Європи і відмітили пам'ятним знаком-обеліском.

За декілька кілометрів стрімкої течії Тиса перетворюються на природний кордон між Україною і Румунією. Далі на її берегах поставатимуть міста і містечка, цікаві природні місцини. Річище Тиси навпростець перетне Солотвинський соляний масив з численними копальнями, сіль з яких саме річкою колись перевозили до Європи. Ще далі у межах Верхньотисинської улоговини Тиса почергово прийме води своїх основних українських припливів (Тересви, Тереблі, Ріки) і прорветься через ланцюг Вулканічного хребта на широкі простори Закарпатської низовини. Річище пролягатиме поруч з найдавнішим поселенням на теренах України (Королеве), дбайливо оминатиме Чорну гору з руїнами Виноградівської фортеці і ще двічі межуватиме Україну з іншою країною – Угорщиною.


Луцк. Надпись на мостовой у костела Петра и Павла, Волынская область, Города
Луцк. Надпись на мостовой у костела Петра и Павла, Волынская область, Города
Криворовня. Музей И. Франко - мемориальная табличка, Ивано-Франковская область, Музеи
Криворовня. Музей И. Франко - мемориальная табличка, Ивано-Франковская область, Музеи
Буша. Молодой росток у древнего вендского песчаника, Винницкая область, Геологические достопримечательности
Буша. Молодой росток у древнего вендского песчаника, Винницкая область, Геологические достопримечательности


карта Киева погода в Киеве фотографии Киева

Http://golovalab.ru

http://golovalab.ru

golovalab.ru


2004-2024 © Андрей Ивченко
Все материалы на данном сайте охраняются законом Украины "Про авторське право і суміжні права". Копирование и воспроизведение любых материалов с данного сайта возможно только с письменного разрешения автора