УКРАЇНСЬКА
РУССКИЙ
ENGLISH
Фото Украины - Достопримечательности Украины в фотографиях

Статьи об Украине

Прикарпатські водоспади

Прикарпатські водоспади

На північно-східних схилах Українських Карпат починаються безліч річок, річечок та ручаїв, що мільйони років пробивали свій шлях серед здавалося б нездоланних цупких пісковиків і смугастих щільно спресованих вивітрюванням і часом флішових порід. Необмінним атрибутом верхів'їв гірських потоків є водоспади, які надають їм особливої мальовничості і естетичної привабливості.

Водоспади відомі у всіх областях Передкарпаття. На Львівщині вони утворилися на річці Кам'янка та Гуркало на Великій Річці (Сколівський район), на Івано-Франківщині – Манявський водоспад на річці Манявка (Богородчанський район), прутський Пробій (м. Яремча, Надвірнянський район) і Гук на річці Рибниця (Косівський район), а в Чернівецькій області – Буковинські водоспади на річці Смугарів (Вижницький район) і Сучавський Гук на річці Сучава (Путильський район).

Карпатські водоспади, як і гори, на схилах яких вони утворилися, невисокі і за винятком маловодного Манявського (16 м) не перевищують 5-метрової висоти. Одним з найвідоміших і мабуть найчастіше відвідуваних є гуцульські Сріблясті водоспади (див. фото) в селі Шешори Косівського району. Тут води невеличкої (довжина 56 км, площа басейну 661 км2) річки Пістинка (права притока Пруту) упродовж кількасот метрів долають масивні брили пісковиків і, перевернуті тектонічними процесами майже вертикально, верстви флішових порід, утворивши надзвичайно мальовничий каскад водоспадів і порогів. На закруті широкого (майже 60-метрового) річища, що кам'яною смугою огинає не здолану пісковикову скелю, утворилося два паралельні гучні водоспади, на фоні яких полюбляють фотографуватися туристи, а для виступу відомої співачки Руслани тут навіть налаштовували сцену. Поетично-меркантильна назва – Сріблясті водоспади, мабуть пов'язана з тим, що на сонці водяні водоспадові бризки виблискують на кшталт сріблястих монет.


Новоград-Волынский. Реконструкция древнего замка, Житомирская область, Крепости и замки
Новоград-Волынский. Реконструкция древнего замка, Житомирская область, Крепости и замки
Два способа обезопасить деревенское подворье, Закарпатская область, Дороги
Два способа обезопасить деревенское подворье, Закарпатская область, Дороги
Мотронинский монастырь, Черкасская область, Монастыри
Мотронинский монастырь, Черкасская область, Монастыри


карта Киева погода в Киеве фотографии Киева

Батут Спорт Элит 10ft

Покупайте батут Спорт Элит 10ft на нашем сайте недорого.

fazasporta.com

Http://golovalab.ru

http://golovalab.ru

golovalab.ru


2004-2024 © Андрей Ивченко
Все материалы на данном сайте охраняются законом Украины "Про авторське право і суміжні права". Копирование и воспроизведение любых материалов с данного сайта возможно только с письменного разрешения автора