УКРАЇНСЬКА
РУССКИЙ
ENGLISH
Фото Украины - Достопримечательности Украины в фотографиях

Статьи об Украине

Край териконів

Коли вперше потрапляєш у Донбас, погляд мимоволі фіксує навкруги численні огрядні і втім дбайливо створені за всіма канонами гірничої справи рукотворні гори – терикони. Годі й шукати на поверхні будь-якої системи їх розташування. Вона занурена у надра Донецького краю на сотні метрів і завдячує примхам матінки Природи. Сформовані нею 300 мільйонів років тому багаті поклади кам'яного вугілля вже понад два сторіччя розробляють люди, що проклали в глибинах Донбасу тисячі кілометрів вигадливого павутиння з шахт, штреків та штолень, а з відокремленої від корисних копалин породи насипали сотні териконів (від франц. terri – насип породи, conique – конічний).

Терикони, що здалеку своєю формою нагадують славнозвісне чудо світу – єгипетські піраміди Гізи, створюють насипаючи копальневу відвальну породу на вершину конуса з вагонеток або транспортерної стрічки, завдяки чому і при сприянні сили тяжіння згодом формується правильної форми конусоподібний горб. Існує кілька класифікацій териконів: за об'ємом (великі – понад 2,5 млн. м3, середні – 0,5-2,5 млн. м3, малі – менше 0,5 млн. м3), віком (молоді – до 10 років, зрілі – 10-50 років, старі – понад 50 років), стадіями формування і внутрішніх процесів (горять, нагріваються, згаслі) тощо. Найбільш грандіозні терикони хоча і сягають 70-метрової висоти і за об'ємом перевищують 2,5 млн. м3, принаймні у двічі поступаються найбільшій єгипетській гробниці – піраміді Хеопса. Тим не менш, якщо породу такого терикону завантажити у сучасні залізничні вагони, то умовний потяг простягнувся б усією Євразією зі сходу на захід.

Численні різнокольорові (завдяки різнобарвним породам від майже чорного до світло-сірого) терикони немов меморіальні комплекси багаторічній завзятій шахтарській праці височать над Донбасом. Тільки у межах Донецьку та сусідньої Макіївки їх близько 160. І досить символічно, що кілька поколінь шахтарських нащадків саме на вершинах рекультивованих териконів після випускного шкільного балу зустрічають свій перший світанок, що відкриває шлях у доросле життя.


Терпенье. Утренний каменный силуэт, Запорожская область, Геологические достопримечательности
Терпенье. Утренний каменный силуэт, Запорожская область, Геологические достопримечательности
Донецк. Боковой фасад часовни Сергия Радонежского, Донецкая область, Храмы
Донецк. Боковой фасад часовни Сергия Радонежского, Донецкая область, Храмы
Рахов. Православная церковь Святого Духа, Закарпатская область, Храмы
Рахов. Православная церковь Святого Духа, Закарпатская область, Храмы


карта Киева погода в Киеве фотографии Киева

Замена жесткого диска на ноутбуке

Замена жесткого диска на ноутбуке

pc-service.kz


2004-2024 © Андрей Ивченко
Все материалы на данном сайте охраняются законом Украины "Про авторське право і суміжні права". Копирование и воспроизведение любых материалов с данного сайта возможно только с письменного разрешения автора