УКРАЇНСЬКОЮ
РУССКИЙ
ENGLISH
Фото України - Пам'ятки України в фотографіяї

Статьи об Украине

Скеля над Тетеровом

Невелика за українськими мірками донина річки Тетерів поповнює широкий перелік привабливих і, майже, традиційно мальовничих водотоків країни. Починаючись у Чуднівському районі Житомирщини, на 385-кілометровому своєму шляху Тетерів перетинає в північно-східному напрямку терени Українського щита і впадає у дніпровське Київське водосховище. Незважаючи на відносно невелику довжину Тетерів збирає води з площі біля 15300 км2, посідаючи за цим показником серед річок України місце наприкінці другого десятку. Серед найбільних його припливів Гнилоп’ять, Гуйва, Здвиж та Ірша.

В районі Житомира (сс. Тригір’я, Дениші, м. Житомир) в гранітних породах Тетерів утворив надзвичайно глибокий (як для рівнинної річки) і мальовничий каньон з ефектними скелями (Чацького, Чотири Брати та ін.) на берегах. На жаль повеневі проблеми і питання водопостачання обласного центру примусили в 1970-х роках побудувати дві високі греблі, які задовольнили людські потреби але значною мірою спаплюжили природничо-естетичну красу долини.

Мабуть ледь не остання незаймана скеля на березі Тетерова розташована між Коростишевим і Радомишлем. На південно-східній околиці с. Високий Камінь його річище огинає дебелий останець кристалічних пород. Дивно, але багато поколінь місцевих мешканців не наважилися перетворити його на будівельне каміння, мабуть підсвідомо побоючись порушити надзвичайно привабливе природне творіння. Можливо це заслуга поміщиків, мавших тут садибу від якої збереглася ефектна аллея вікових ялин і кілька забавно підстрижених старих каштанів.

На заплаві лівого берегу річки Тетерів майже від урізу води здіймається скеля розміром 40х50 м (у підніжжі) і заввишки до 10 м. Вона складена червоним та рожевим пегматитом з графічною (що нагадує клинопис) і пегматоїдною (з великими кристалами мінералів) структурами. На їх тлі виділяються чорні пучки сріблястого мусковіту, що нагадують гілки ялини, довжиною 10-15 см. Пегматит залягає в гранітах житомирського комплексу (2100 млн. років) раннього протерозою. У скелі вибито шурф, де, за словами старожилів села, видобувався пегматит для виробництва фарфору. Поодинока скеля з 1998 р. є пам’яткою природи місцевого значення, площєю в 0,01 га. Скеля Високий Камінь – дуже мальовниче місце, характерне для ландшафтів середньої течії річки Тетерів (див. фото).

Нижче за течією долина річки значно розширюється до 2-5 км, перетворюється на типово поліську долину і значною мірою втрачає свою естетичну привабливість.


Тригір’я. Обезводнене порожисте річище Тетерева, Житомирська область, Ріки
Тригір’я. Обезводнене порожисте річище Тетерева, Житомирська область, Ріки
Поселок Нові Санжари, Полтавська область, Люди
Поселок Нові Санжари, Полтавська область, Люди
Василівка. Жилий дім садиби поміщика, Запорізька область, Маєтки
Василівка. Жилий дім садиби поміщика, Запорізька область, Маєтки




2004-2024 © Андрій Івченко
Всі матеріали охроняються законом України "Про авторське право і суміжні права". Копіювання та відтворення будьяких матеріалів з даного веб-сайту можливо лише з письмового дозволу автора